Maja Biličić

Datum objave: 02. 01. 2018.

Najnovije istraživanje pokazalo je da uvriježeni indeks tjelesne mase (BMI) možda ipak i nije toliko precizan kako se dosad pretpostavljalo.

Istraživanje je provedeno na ženama u postmenopauzi čiji se sastav tijela razlikuje od sastava tijela mladih žena, što mijenja definiciju pretilosti u staroj i mlađoj dobi.

U istraživanju je sudjelovalo 1300 žena u postmenopauzi, a znanstvenici su pokušali utvrditi je li indeks tjelesne mase dobar pokazatelj pretilosti.

Podsjetimo, indeks tjelesne mase ne uzima u obzir sastav tijela i lokaciju skladištene masti te ne pravi razliku između masne i mišićne mase.

Stoga je samo na temelju njega vrlo teško utvrditi pretilost, osobito kod pacijentica u postmenopauzi koje gube hormone te prolaze kroz značajne tjelesne promjene poput promjena u tjelesnoj težini, preraspodjeli masnog tkiva, smanjenja mase poprečnoprugastih mišića te smanjenja visine.

Znanstvenici tvrde da tradicionalan omjer visine i težine ne može biti dobar prikaz pretilosti kod žena u postmenopauzi pa je potreban dodatan oblik mjerenja koji će pomoći pri utvrđivanju njihove pretilosti pa tako i pri očuvanju njihova zdravlja.

 

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari