Josip Rešetar

Datum objave: 14. 12. 2017.

Rizik od dijabetesa tipa 2 mogao bi se značajno smanjiti većim unosom omega-6 višestruko nezasićenih masnih kiselina, zaključak je novog istraživanja objavljenog u časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology.

Nekoliko prethodnih istraživanja povezalo je unos omega-6 masnih kiselina s negativnim zdravstvenim ishodima, posebice s upalama koje bi mogle dovesti do povećanog rizika od kroničnih bolesti. Kako mišljenje nije bilo znanstveno jednoznačno, u aktualnu meta analizu znanstvenici su odlučili uvrstiti 20 metodički sličnih istraživanja iz 10 različitih zemalja.

U istraživanjima je ukupno sudjelovalo 39740 zdravih odraslih osoba od kojih je 4347 za vrijeme trajanja studije razvilo dijabetes tip 2. Ispitanici unutar istraživanja nisu imali nikakav poseban prehrambeni obrazac, odnosno konzumirali su namirnice koje i inače konzumiraju. Nakon određenog vremena nad ispitanicima su provođeni laboratorijski testovi, koji su između ostalog odredili razine dviju omega-6 masnih kiselina – linolnu i arahidonsku masnu kiselinu.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su imali najveću razinu linolne masne kiseline, rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 bio za 35% manji u odnosu na ispitanike koji su imali najmanju razinu. S druge strane, razina arahidonske kiseline nije bila značajno povezana kako s višim tako i s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Budući da je meta analiza uključila velike prospektivne studije iz različitih dijelova svijeta, a rezultati istih ovise isključivo o biokemijskim testovima, znanstvenici pozivaju na razmatranje trenutno važećih smjernica za unos omega-6 masnih kiselina, osobito kod osoba koje imaju povećan rizik od dijabetesa tipa 2.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, masti,

Komentari