Ela Lučić

Datum objave: 01. 07. 2020.

Kolin je esencijalni nutrijent koji je ključan za razvoj mozga fetusa. U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Psychiatric Research, znanstvenici su nastojali ispitati može li viša prenatalna razina kolina zaštititi mozak fetusa u razvoju, čak i ako se majka zarazi respiratornim virusom poput koronavirusa.

Znanstvenici su proučavali majke koje su bile zaražene respiratornim virusom analizirajući široko korišteni pokazatelj razvoja ponašanja kod dojenčadi. Lošiji rezultati upitnika o dječjem ponašanju u području samoregulacije u dobi od jedne godine povezani su s problemima u pažnji i socijalnom ponašanju u kasnijoj dječjoj dobi.

Rezultati su pokazali kako je novorođenčad majki s virusnom infekcijom i višom razinom kolina imala značajno više tromjesečne rezultate upitnika u području samoregulacije, a posebno na ljestvici pažnje, u usporedbi s novorođenčadi majki koje su imale virusne infekcije i niže razine kolina. Autori studije također napominju kako povećana anksioznost i depresija kod majki zaraženih virusom nisu bile povezane s rezultatima upitnika njihove djece.

Dostizanje razine kolina koja je dovoljna za zaštitu fetusa često zahtijeva uzimanje dodataka prehrani. Prethodne pandemije rezultirale su značajno povećanom učestalošću mentalnih bolesti, uključujući shizofreniju, poremećaje iz spektra autizma i poremećaje manjka pažnje kod potomaka, tvrde znanstvenici, te predviđaju kako će aktualni koronavirus utjecati na razvoj mozga fetusa kao i drugi uobičajeni respiratorni koronavirusi. Međutim, budući da podaci vezani uz pandemiju COVIDa-19 neće biti dostupni još godinama, autori studije nadaju se kako će njihovi rezultati uskoro pružiti vrijedne informacije majkama o važnosti svakodnevnog uzimanja kolina u obliku dodatka prehrani tijekom trudnoće.

Zaključak ispitivanja je kako uzimanje kolina, zajedno s drugim prenatalnim dodacima prehrani, može pomoći zaštititi mozak fetusa od negativnih utjecaja novog koronavirusa i smanjiti rizik od budućih mentalnih bolesti u djece.

Ključan rezultat provedenog ispitivanja je kako su više prenatalne razine kolina povezane sa smanjenim štetnim učincima na razvoj djeteta ukoliko majka ima umjereno tešku respiratornu virusnu infekciju.

Pošalji prijatelju na email

Komentari