Ela Lučić

Datum objave: 05. 01. 2023.

Osobe koje pate od upalnih bolesti crijeva mogle bi uskoro imati pristup personaliziranim prehrambenim smjernicama za ublažavanje simptoma bolesti.

U upalne bolesti crijeva ubrajaju se ulcerozni kolitis i Crohnova bolest. Simptomi upalnih bolesti crijeva mogu uključivati bolove u trbuhu, proljev, krvavu stolicu, gubitak tjelesne mase i kasni pubertet, te mogu predstavljati rizik za razvoj karcinoma debelog crijeva. Točan uzrok razvoja ovih bolesti nije poznat, ali neki čimbenici rizika uključuju genetiku, način prehrane, okolišne čimbenike i promjene u sastavu crijevne mikrobiote.

Skupina istraživača otkrila je da određene vrste prehrambenih vlakana uzrokuju upalnu reakciju kod nekih oboljelih, što rezultira pogoršanjem simptoma. Stručnjaci intenzivno rade na razvoju testa stolice za ispitivanje mikroorganizama koji se nalaze u crijevima svakog pacijenta. To bi omogućilo predviđanje negativnog odgovora među pacijentima te prilagođavanje prehrambenih preporuka i potporu u liječenju pojedinih pacijenata.

Poznato je kako konzumacija prehrambenih vlakana pruža zdravstvene dobrobiti, ali se osobe s upalnim bolestima crijeva prilično često žale na nelagodu u crijevima nakon što konzumiraju prehrambena vlakna, tvrde autori studije.

Razvijanjem testa stolice, nadaju se kako će omogućiti pacijentima prilagođavanje prehrane, čime će se moći spriječiti nagla pogoršanja ili daljnje napredovanje bolesti.

Upalne bolesti crijeva vrlo su dinamične bolesti, pa se može dogoditi da je u nekom razdoblju određenu hranu potrebno izbjegavati, a nakon nekoliko mjeseci će se ona moći ponovno konzumirati. Istraživači su otkrili kako se specifične vrste vlakana koje se nalaze u namirnicama kao što su artičoka, korijen cikorije, češnjak, šparoge i banane posebno teško fermentiraju ukoliko određeni mikroorganizmi nedostaju ili ne rade ispravno, kao što je često slučaj kod osoba s upalnim bolestima crijeva. Stručnjaci upozoravaju kako nove prehrambene smjernice neće zamijeniti klasičnu terapiju lijekovima, već bi ih trebale nadopuniti kako bi pacijenti mogli izbjeći nagla pogoršanja bolesti.

Izvor: University of Alberta

Pošalji prijatelju na email

Komentari