Datum objave: 27. 07. 2015.

Prema novoj američkoj studiji, trenutni preporučeni dnevni unos vitamina D mogao bi biti nedovoljan za prevenciju nedostatka ovog vitamina kod djece te bi se možda trebao ponovno ispitati. U studiji je primijećeno da djeca s nižim razinama vitamina D nisu dostigla optimalan status čak ni nakon šestomjesečnog uzimanja gotovo dvostruko većih doza od onih preporučenih (600 I. J. dnevno).

Inače, status vitamina D određuje se prema razinama njegovog metabolita 25-hidroksivitamina D (25(OH)D), no među stručnjacima još nije usuglašeno koja je razina primjerena za optimalno očuvanje zdravlja kostiju. Prema američkom Institutu za medicinu radi se o minimalnih 20 ng/mL, dok Društvo za endokrinologiju tvrdi da je optimalna razina ona od 30 ng/mL krvi.

U studiji je sudjelovalo 157 djece dobi 8-14 godina koja su tijekom šest mjeseci trebala svakodnevno uzimati dodatak prehrani s 1 000 I. J. vitamina D ili placebo.

Rezultati su pokazali da je, u prosjeku, razina 25(OH)D kod ispitanika na početku studije bila niža od 20 ng/mL te je na kraju ispitivanja dosegla razinu veću od 20 ng/mL, međutim, ipak je ostala manjom od 30 ng/mL.

Nadalje, razine 25(OH)D se kod 39 % djece nisu ni uspjele povećati do vrijednosti 20 ng/mL, a samo 14 % je pokazalo povećanje do razine iznad 30 ng/mL.

Izvor: The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, vitamin D,

Komentari