Vitaminoteka

Datum objave: 30. 06. 2016.

U medijima i među stručnjacima često se raspravlja o tome nakupljaju li pojedinci kilograme zato što jedu prečesto ili zato što konzumiraju prevelike obroke.

Pa, iako je dječja pretilost često u interesu stručnjaka, istraživači se nisu mnogo bavili ovom temom među najmlađima. Stoga je skupina britanskih istraživača u novom istraživanju odlučila ispitati učestalost i veličinu obroka kod male djece te njihovu povezanost s tjelesnom masom.

Istraživanje je bilo provedeno na 2 564 djece dobi 4-18 mjeseci čiji su roditelji pružili potrebne podatke o prehrani.

Analiza je pokazala da djeca s prekomjernom tjelesnom masom nisu jela češće od djece s poželjnom masom, već su unosila veće obroke. Naime, djeca s prekomjernom tjelesnom masom unosila su u prosjeku 141 kcal po obroku, dok su djeca normalne tjelesne mase svakim obrokom u prosjeku unosila 130 kcal. Nadalje, energetska gustoća (broj kalorija po jedinici mase) konzumirane hrane nije se razlikovala među dvjema skupinama, ali se razlikovala ukupna masa obroka. Dakle, moglo bi se zaključiti da je veća tjelesna masa bila posljedica isključivo konzumacije prevelikih obroka.

Prema procjeni, svaki unos dodatnih 24 kcal po obroku bio je povezan s 9 % većim rizikom od prekomjerne tjelesne mase, odnosno, pretilosti. Autori su stoga zaključili kako rezultati ukazuju na važnost osmišljavanja novih, preciznijih smjernica za određivanje veličine porcija različite hrane za djecu.

Izvor: European Obesity Summit 2016

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Zdravlje djece,

Komentari