Ela Lučić

Datum objave: 16. 04. 2020.

Važnost unosa folne kiseline prije začeća i tijekom prvog tromjesečja trudnoće već je dobro utvrđena. Međutim, novi podaci ukazuju kako nastavak uzimanja folne kiseline u obliku dodatka prehrani nakon prvog tromjesečja može dovesti do pozitivnih kognitivnih učinaka za dijete.

Djeca majki koje su tijekom trudnoće nastavile uzimati folnu kiselinu u obliku dodatka prehrani postigla su značajno bolje rezultate na specifičnim kognitivnim testovima u dobi od 3 i 7 godina, u usporedbi s djecom majki koje su uzimale placebo, izvijestili su irski znanstvenici. 

Velik broj dokaza upućuje na povezanost nedostatka folata u ranoj trudnoći s povećanim rizikom od defekta neuralne cijevi, najčešće rascjepa kralježnice (lat. spina bifida) i anencefalije u dojenčadi. Podaci su pokazali kako čak 84 zemlje obogaćuju industrijski mljeveno pšenično brašno, kukuruzne proizvode i rižu folnom kiselinom. Metaanaliza objavljena 2010. godine pokazala je smanjenje oštećenja neuralne cijevi za 46% u zemljama u kojima je pšenično brašno obogaćeno ovim vrijednim vitaminom B skupine. 

U provedenoj studiji analizirani su podaci djece čije su majke uzimale folnu kiselinu u obliku dodatka prehrani tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće. Istraživači su imali pristup podacima 70 djece u dobi od 7 godina i 39 djece u dobi od 3 godine.

Rezultati su pokazali da su djeca majki koje su primale folnu kiselinu (400 mcg dnevno) imala znatno više rezultate u razumijevanju riječi u dobi od 7 godina, u usporedbi s djecom majki koje su primale placebo. Pored toga, djeca majki koje su uzimale dodatak prehrani postigla su veći rezultat na testovima kognitivnih sposobnosti u dobi od 3 godine, u usporedbi s placebo skupinom. 

Istraživači su zaključili kako rezultati pokazuju blagotvorni učinak kontinuiranog unosa folne kiseline na dijete tijekom trudnoće, dok se sadašnjom preporukom u većini zemalja svijeta savjetuje majkama uzimanje folne kiseline od razdoblja prije začeća do kraja 12. gestacijskog tjedna. Ovi bi rezultati mogli imati značajne učinke na smjer budućeg informiranja i praksu vezanu uz preporuke koje se tiču unosa folne kiseline u trudnoći, posebice ako ih znanstvenici uspiju potvrditi u budućim istraživanjima.

Izvor: BMC Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari