Datum objave: 07. 07. 2015.

Ove godine vlada SAD-a će objaviti nove Prehrambene smjernice za Amerikance, koje sastavlja poseban stručni savjetodavni odbor, no prije toga, otvorena je rasprava kako bi se u obzir uzelo i mišljenje javnosti, stručnjaka, različitih organizacija te prehrambene industrije. Tako su dvojica američkih istraživača napisala stručni članak u kojem pozivaju nadležna tijela da se povisi granica preporučenog unosa masti.

Autori smatraju da bi se u novim smjernicama naglasak trebao staviti na kvalitetu, a ne na ukupni unos masti. Prema njihovom navodu, koristi ograničavanja udjela masti u prehrani nisu utemeljene, te ove „zabrane“ samo potiču potrošače i industriju na loše odluke.

Naglasili su kako novija istraživanja jasno ukazuju da konzumacija određene hrane bogate poželjnim mastima – poput orašastih plodova, biljnih ulja i ribe, ima zaštitni učinak, posebice na zdravlje kardiovaskularnog sustava, dok konzumacija masne hrane poput sira i punomasnog mlijeka uglavnom pokazuje neutralan učinak. S druge strane, za mnoge niskomasne proizvode, poput nemasnih preljeva za salatu ili suhomesnatih proizvoda s niskim udjelom masti, primijećeno je da nisu u prednosti u odnosu na punomasne opcije, štoviše, u nekim slučajevima pokazuju i lošiji učinak.

Budući da se američka industrija te većina restorana i kantina vodi za prehrambenim smjernicama, autori smatraju kako bi povisivanje granice unosa masti pomoglo u osmišljavanju nove ponude hrane koja bi sadržavala više poželjnih masti te manje šećera i rafiniranih žitarica.

Izvor: JAMA

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari