Antonia Vlašić

Datum objave: 22. 04. 2022.

Prehrana s niskim unosom soli ne smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti uzrokovane zatajenjem srca, već poboljšava simptome poput umora, kašlja i oticanja, kao i ukupnu kvalitetu života, tvrde znanstvenici.

U novoj kliničkoj studiji sudjelovalo je 806 ispitanika iz 26 različitih bolničkih centara koji su imali zatajenje srca, stanje u kojem je srčani mišić oslabljen te ne može pumpati dovoljnu količinu krvi. Polovica nasumično odabranih ispitanika provodila je uobičajen način liječenja zatajenja srca, dok je druga polovica dobila prehrambene smjernice kako smanjiti unos natrija (soli) u svakodnevnoj prehrani. Također, dobili su primjere jelovnika koje su sastavili dijetetičari, uz savjet da nastoje koristiti lokalno uzgojene namirnice, kuhati kod kuće te izbjegavati korištenje soli i namirnica koje sadrže veliku količinu soli. Ciljani unos natrija iznosio je 1500 mg/dan, što odgovara dvije trećine čajne žličice soli.

Prije početka studije, prosječan unos natrija kod svih ispitanika iznosio je 2 217 mg/dan, a nakon godinu dana od početka istraživanja skupina koja je provodila uobičajen način liječenja unosila je prosječno 2 072 mg/dan, dok je skupina koja je dobila prehrambene smjernice unosila otprilike 1 658 mg/dan.

Kada su istraživači usporedili stope smrtnosti i hospitalizacije uzrokovane kardiovaskularnim događajima, nisu pronašli značajnu razliku između dviju navedenih skupina. Međutim, korištenjem različitih alata za procjenu kvalitete života primijetili su značajno poboljšanje kod skupine koja je promijenila prehrambene navike.

Autori smatraju kako osobama sa zatajenjem srca svakako treba savjetovati smanjenu upotrebu soli te kako promjene u prehrambenim navikama mogu značajno doprinijeti prevenciji brojnih bolesti.

Izvor: The Lancet

Pošalji prijatelju na email

Komentari