Interes za riblje ulje i omega-3 masne kiseline značajno je porastao od 1970-ih, nakon što su dr. Jorn Dyerberg i njegovi suradnici prvi izvijestili o njihovim srčano-žilnim prednostima.
U svom istraživanju, Dyerberg je također primijetio da Grenlandski Inuiti, koje su proučavali, imaju znatno duže vrijeme krvarenja u usporedbi s općom populacijom Danske. Ovo je pitanje proučavano godinama, s nekim raspravama o tome treba li prestati uzimati riblje ulje prije operacije.
Sustavni pregled iz 2017. objavljen u Danish Medical Journal nije našao dokaze koji podržavaju zabrinutost oko povećanog rizika od krvarenja tijekom ili nakon operacije. Analiza iz 2018. godine, koja je obuhvatila podatke iz studije "Omega-3 masne kiseline za prevenciju postoperativne fibrilacije atrija (OPERA)", također je otkrila da omega-3 masne kiseline ne povećavaju perioperativno krvarenje, te da mogu čak smanjiti rizik od krvarenja.
Nova meta-analiza uključila je podatke iz 11 randomiziranih kliničkih ispitivanja, s prosječnom dobi sudionika između 61 i 75 godina.
Nakon analize podataka, istraživači su zaključili da nije bilo općeg povećanja rizika od krvarenja uslijed uzimanja dodataka omega-3 masnih kiselina. Iako je zabilježeno blago povećanje rizika od krvarenja (0,6%) pri visokim dozama EPA, nije bilo dokaza o povećanju ozbiljnih krvarenja poput intrakranijalnog ili hemoragičnog moždanog udara.
Također, nije pronađena povezanost između događaja krvarenja i pozadinske uporabe antitrombocitne terapije kod pacijenata koji uzimaju omega-3 PUFA.
Izvor: Journal of the American Heart Association