Datum objave: 02. 12. 2014.

U novom istraživanju prehrambenih navika djece, stručnjaci sa Sveučilišta u Buffalou su ispitali kako samokontrola i pravila koje postavljaju roditelji, mogu utjecati na prehranu u predškolskoj dobi.

Na uzorku od 8 850 djece ispitana je povezanost stupnja samokontrole koju su djeca pokazivala u dobi od dvije godine, i učestalosti konzumacije svježeg voća, brze hrane, grickalica, slatkiša i zaslađenih napitaka dvije godine poslije.

Primijećeno je da su djeca koja su pokazala visok stupanj samokontrole s dvije godine, pokazala poželjnije prehrambene navike u četvrtoj godini života, ali samo ukoliko su im roditelji postavili neka pravila o zdravom jedenju. Samokontrola sama po sebi, bez određenih pravila, nije pokazala gotovo nikakav pozitivan utjecaj na kasnije prehrambene navike.

Autori su zaključili kako istraživanje pokazuje da je postavljanje granica bitan čimbenik koji oblikuje prehrambene navike djece. Bez uključenosti roditelja, samokontrola može izgubiti svoj pozitivan utjecaj u prevenciji razvoja pretilosti kod djece.

Izvor: ObesityWeek 2014

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca,

Komentari