Datum objave: 12. 10. 2016.

Anoreksija ili izbjegavanje konzumacije hrane je uobičajeno ponašanje za vrijeme bolesti, kako kod ljudi, tako i kod svih vrsta životinja. Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Yale, koje je provedeno na miševima, pokazuje da to ponašanje ima zaštitnu ulogu kod virusnih infekcija, dok kod bakterijskih infekcija to nije slučaj.

U prvom dijelu istraživanja znanstvenici su miševe inficirali bakterijom Listeria monocytogenes koja je čest uzročnik trovanja hranom. Miševi su prestali jesti, a nakon nekog vremena su se oporavili. Međutim, kada su bili prisiljeni jesti, nisu preživjeli. Nakon toga je analiziran učinak pojedinih komponenti hrane. Rezultati su pokazali kako je do fatalnih reakcija dovela glukoza, ali ne i proteini i masti. Osim toga, konzumacija 2-DG (2-deoksi-D-glukoza), koja sprječava metabolizam glukoze, bila je dovoljna da miševi koji su bili hranjeni glukozom ipak prežive infekciju.

U drugom dijelu istraživanja, na miševima s virusnom infekcijom, zapažen je suprotan učinak. Miševi su inficirani virusom A/WSN/33, a preživjeli su kada su bili prisiljeni unositi glukozu. Suprotno tome, kad im je uskraćena hrana ili su konzumirali 2-DG, nisu preživjeli.

Daljnja istraživanja pokazala su utjecaj prehrambenog ponašanja na različite dijelove mozga, ovisno o vrsti infekcije, što ukazuje da se metaboličke potrebe životinja razlikuju ovisno o tome koji je dio imunosnog sustava aktiviran.

Istraživački tim trenutno proučava kako imunosni sustav suzbija infekciju kroz promjene obrasca spavanja. Osim toga, istražuje mehanizme stvaranja preferencija prema hrani, kojima bi objasnili čovjekovu žudnju za određenom hranom kad su bolesni. Također, njihova saznanja bi trebala pomoći u osmišljavanju kliničkih istraživanja za procjenu dobrobiti osiguranja nutrijenata pacijentima sa sepsom.

Izvor: Cell

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: infekcije,

Komentari