Vitaminoteka

Datum objave: 02. 12. 2019.

Ponavljajuća infekcija bakterijom Clostridium difficile učinkovitije se liječi transplantacijom fekalne mikrobiote (FMT) nego antibioticima, pokazala je nova talijanska studija u kojoj je sudjelovalo 290 pacijenata.

Rezultati nove prospektivne kohortne studije, objavljene u časopisu Annals of Internal Medicine, pokazali su kako je liječenje FMT-om povećalo preživljavanje za gotovo 30%, skratilo trajanje boravka u bolnici za 50% te smanjilo rizik od sepse za gotovo četiri puta. Istraživači navode kako obnavljanje zdrave mikrobiote putem FMT-a također može spriječiti razvoj bakterije C. difficile povezane s infekcijom krvotoka putem nekoliko mehanizama, uključujući izliječenje infekcije, izbjegavanje potrebe za korištenjem vankomicina i smanjenje ekspresije gena za rezistenciju na antibiotike u rezistentnom crijevu pacijenta. To bi moglo smanjiti učestalost infekcija krvotoka povezanih s navedenom bakterijom koja pokazuje otpornost  na više različitih lijekova.

Od 290 pacijenata, 109 je liječeno transplantacijom fekalne mikrobiote, dok je 181 pacijenata primalo antibiotike, uključujući metronidazol, vankomicin i fidaksomicin. Kod skupine liječene FMT-om, srednja vrijednost prethodnih infekcija bakterijom C. difficile bila je veća u odnosu na skupinu liječenu antibioticima, dok je trajno izlječenje postignuto kod 97% pacijenata liječenih FMT-om u usporedbi s 38% pacijenata liječenih antibioticima. Infekcije krvotoka dijagnosticirane su kod 5% pacijenata liječenih FMT-om te kod 22% onih koji su liječeni antibioticima. Svim pacijentima liječenim FMT-om koji su imali infekciju krvotoka dijagnosticirana je bakterijska infekcija, od kojih je jedna bila polimikrobna te nije bilo slučajeva gljivičnih infekcija. U skupini liječenoj antibioticima, 15% bolesnika imalo je bakterijske infekcije krvotoka, od kojih je 11 infekcija bilo polimikrobno, a 7% pacijenata dijagnosticirana je gljivična infekcija krvotoka.

Sveukupno, 27% pacijenata preminulo je tijekom praćenja u trajanju od 90 dana, dok je 7%  preminulo zbog infekcije krvotoka, a svi su bili liječeni antibioticima. Tri pacijenta iz skupine liječene FMT-om umrla su zbog uznapredovale infekcije bakterijom C. difficile, u usporedbi s 12 pacijenata u skupini liječenoj antibioticima. Gotovo tri četvrtine smrtnih slučajeva dogodilo se u roku 30 dana od završetka liječenja; 5 smrtnih slučajeva bili su pacijenti iz skupine liječene FMT-om, a 53 iz skupine liječene antibioticima

Ukupna stopa preživljavanja tijekom 90 dana iznosila je 92% u skupini liječenoj FMT-om te 61% u skupini liječenoj antibioticima. Pacijenti liječeni FMT-om također su pokazali značajno kraće prosječno trajanje boravka u bolnici od ukupno 13,3 dana, u usporedbi s 29,7 dana u pacijenata liječenih antibioticima. 

Međutim, znanstvenici napominju kako ni pretklinički, kao ni klinički podaci ne podržavaju ovu pretpostavku. Nadalje, upozoravaju kako bi se rezultati trebali tumačiti s oprezom zbog početnih razlika između dviju skupina, koje nisu u potpunosti uračunate korištenjem sklonosti podudaranja. No, čak i u skupini od 57 pacijenata u kojoj se početne razlike podudaraju, i dalje se moglo uočiti značajno veće preživljavanje bolesnika liječenih FMT-om u razdoblju od 90 dana.

Sve potencijalne zdravstvene koristi trasplatacije fekalne mikrobiote neprestano se otkrivaju. Nedavno je navedena tehnika predložena kao učinkoviti tretman za sindrom iritabilnog crijeva, a istraživači se pitaju može li ona biti odgovor na proces zdravog starenja. FMT nedavno je proučavan kao potencijalni način smanjenja simptoma autizma, međutim istraživanja su još uvijek u vrlo ranoj fazi. Naime, prisutni su i neuspjesi u transplantaciji fekalne mikrobiote. Neki neuspjesi mogu se pripisati imunološkom odgovoru crijeva na presađene mikroorganizme, koji mogu proizaći iz osnovne genetske razlike između davatelja i primatelja mikrobiote, objašnjavaju znanstvenici. Podrška presađenoj mikrobioti putem prehrane također može poboljšati uspjeh presađivanja. Pokazano je kako brza promjena prehrane, poput prelaska sa životinjske na isključivo biljnu prehranu, u roku od 24 sata može promijeniti sastav mikrobiote crijeva.

Pošalji prijatelju na email

Komentari