Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako unos trans masti dovodi do više od 500 000 smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti godišnje i tvrde da prehrana bogata trans mastima povećava rizik od srčanih bolesti za 21%, a smrtne slučajeve za 28%.
Istraživanje koje su proveli znanstvenici s jednog japanskog sveučilišta otkriva kako su, nakon prilagođavanja drugih čimbenika rizika za razvoj demencije, ispitanici s najnižim vrijednostima trans masti u krvi imali 52% manju vjerojatnost da će biti izloženi riziku od demencije naspram onih s najvišim vrijednostima.
Studija objavljena u časopisu Neurology obuhvatila je više od 1600 osoba koje ne boluju od demencije, prosječne dobi 70 godina te su praćeni u prosjeku 10 godina. U tom razdoblju, kod 377 osoba razvila se demencija. Od 407 ispitanika koji su započeli studiju s najvišim vrijednostima trans masti u krvi, 104 obolilo je od demencije, sa stopom obolijevanja 29,8%. Među onima sa srednjim vrijednostima, stopa je iznosila 27,6%, dok je kod ispitanika s najnižim vrijednostima trans masti u krvi stopa iznosila 21,3%.
Hrana koja je najviše doprinijela visokoj koncentraciji trans masti uključivala je slatka peciva, margarin, bombone i karamele, kroasane, nemasno vrhnje, sladoled i rižine krekere, istaknuli su znanstvenici. Smatraju kako javnozdravstvene akcije mogu pomoći u sprječavanju slučajeva demencije širom svijeta, kao i u smanjenju incidencije srčanih bolesti i ostalih stanja povezanih s prisutnošću trans masti u prehrani.
U travnju 2019., Europska komisija usvojila je uredbu kojom se postavlja zakonsko ograničenje od 2% za dozvoljenu količinu trans masti u prerađenoj hrani, dok je Međunarodni savez za hranu i piće (IFBA) u svibnju zadao cilj ukidanja industrijski proizvedenih trans masti (iTFA) iz globalne opskrbe hranom do 2023. godine.