Datum objave: 24. 08. 2015.

Analiza opservacijskih studija objavljena u časopisu The BMJ donosi zanimljivi rezultate. Znanstvenici, naime, ističu da demonizirane zasićene masne kiselina koje nalazimo u životinjskim namirnicama ne povisuju rizik od bolesti srca, moždanog udara ili dijabetesa tip 2. Samim time bi trenutne preporuke da zasićene masne kiseline trebaju činiti manje od 10 % dnevnog energetskog unosa trebalo revidirati.

S duge strane, analiza je pokazala da redoviti unos trans masnih kiselina prisutnih u grickalicama i drugoj industrijskoj hrani značajno povisuje rizik obolijevanja i smrtnosti od koronarne bolesti srca. Inače, trenutne preporuke savjetuju da unos trans masnih kiselina ne bi smio prelaziti 1% dnevnog energetskog unosa, no prema dostupnim podacima trans masti u tipičnoj zapadnjačkoj prehrani čine oko 2% energetskog unosa.

Iako su nužne daljnje studije na ovu temu, autori analize ističu kako bi trebalo „olabaviti“ preporuke o unosu zasićenih masnoća.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti,

Komentari