Datum objave: 12. 07. 2008.

Trans masne kiseline se povezuju sa brojnim negativnim utjecajima na zdravlje, no nova studija na štakorima otkriva da trans masne kiseline ne povisuju rizik od osjetljivosti na inzulin i dijabetesa.

Štakori su 8 tjedana dobivali prehranu obogaćenu ili industrijskim trans masnim kiselinama (procesirana ulja) ili prirodnim trans masnoćama (mliječna mast) ili nezasićenim masnim kiselinama. Niti jedam režim prehrane nije utjecao na osjetljivost na inzulin.

I dok niču nova istraživanja o negativnom utjecaju trans masnih kiselina, autori ove studije smatraju da ih mišići, baš poput drugih masnoća, mogu iskoristiti zbog čega se metaboliti trans masnih kiselina ne nakupljaju i nepovisuju rizik od osjetljivosti na inzulin i dijabetesa.

Izvor: Journal of Lipid Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari