Maja Biličić

Datum objave: 18. 12. 2018.

Novim istraživanjem utvrđeno je da moderni oblik prehrane nepovoljno utječe na rad crijevne mikrobiote djece kojoj bi za zdravlje mnogo važnija bila tradicionalna prehrana temeljena na hrani biljnog porijekla.

Ovo japansko istraživanje uključivalo je djecu dobi 9 do 11 godina iz 17 urbanih i 28 ruralnih škola. Podatke o prehrani djece znanstvenicima su pružili roditelji, a uključivali su popis pojedinih jela, korištene sastojke i količinu pojedene hrane pri svakom obroku (doručak, ručak, večera i svi međuobroci).

Podaci su se prikupljali sedam dana, a znanstvenici su zatim za svako dijete izračunali dnevni unos energije i hranjivih tvari. Nakon toga uzeli su uzorak stolice ispitanika.

Prema prikupljenim podacima, djeca iz urbanog područja većinom su konzumirala modernu hranu bogatu mastima, dok su djeca iz ruralnog područja konzumirala nemasnu hranu uglavnom biljnog porijekla.

Analizom stolice djece znanstvenici utvrdili kako je crijevna mikrobiota djece iz urbanog, u odnosu na djecu iz ruralnog područja, manje raznovrsna te da imaju niske razine butirata i propionata.

Uzorci su dalje razvrstani u 5 grupa prema metaboličkim tipovima (MT). Prva grupa MT1 (17 uzoraka) imala je visoku koncentraciju masnih kiselina kratkog lanca i lanca srednje dužine. Druga grupa MT2 (7 uzoraka) imala je visoku razinu aminokiselina. Treća grupa MT3 (6 uzoraka) imala je obilje arginina, a četvrta MT4 (4 uzoraka) je imala nisku razinu metabolita. Peta grupa (8 uzoraka) imala je visoku razinu amina. MT1 i MT4 uzorci su djece iz ruralnog područja, MT2 i MT3 djece iz urbanog područja, dok MT5 uključuje 3 djece iz urbanog i 5 iz ruralnog područja.

Zaključeno je da djeca iz urbanog područja unose čak 35% više dnevne preporučene energije, a hrana biljnog porijekla potiče fermentaciju masnih kiselina kratkog lanca u debelom crijevu, štiti od utjecaja masne hrane i smanjuje rizik od metaboličkih bolesti poput dijabetesa.
 
 Izvor: Frontiers in Microbiology
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari