Torta od St. Clement sira

Datum objave: 01. 01. 2005.

Ovaj recept omiljene obiteljske torte od sira sadrži manje masnoće nego inače. Ako ga dobro ukrasite, kao na slici desno, može postati savršenom slasticom raznih proslava.

180 g đumbirovih keksa, zgnječenih

2 x 250 g nemasnog, mekanog sira kao što je quark (mješavina svježeg sira i jogurta)

125 g šećera u prahu

2 jaja

naribana korica i sok 2 naranče

naribana korica i sok 2 limuna

100 g sušenih marelica, spremnih za jelo
Za ukrašavanje

kriške naranče i limuna, lagano poširane

trake narančine i limunove korice, lagano poširane

malo šećera u kristalu, za posipanje

1. Zagrijete pećnicu na 150°C. Lagano namastite kalup za tortu promjera 20 cm.

2. U malom loncu otopite maslac te mu dodajte zgnječene kekse. Dobro pomiješajte. Utisnite mješavinu na dno kalupa i do polovine visine kalupa. Stavite u pećnicu i pecite 10 minuta.

3. Istucite zajedno sir, šećer u prahu, jaja te limunovu i narančinu naribanu koricu i sok. Kad smjesa postane glatka, umiješajte nasjeckane marelice.

4. Žlicom stavite smjesu u kalup koji zatim vratite u pećnicu i nastavite peći daljnjih 40 minuta. Ugasite pećnicu, ali tortu ostavite u njoj jedan sat da se ohladi.

5. Držite tortu od sira u hladnjaku 2 sata prije posluživanja. Za ukrašavanje iskoristite kriške i trake naranče i limuna te po svemu pospite kristalni šećer.

Zvijezda recepta

Suho voće poput marelica bogato je vlaknima i antioksidantima kao što je beta karoten.

Svaka porcija sadrži:

- Kalorije 246
- Bjelančevine 10 g
- Ugljikohidrati 33 g
- Vlakna 1 g
- Ukupne masnoće 9 g
- Zasićene masti 5 g
- Natrij 146 mg

Savjet za posluživanje

Limun za ukrašavanje možete pripremiti i drugačije. Pospite malo šećera po kriškama i naribanoj korice te ih stavite na roštilj dok šećer ne dobije smeđu boju.
Vrijeme pripremanja: 11 sata, plus 1 sat za hlađenje u pećnici i 2 sata za hlađenje u hladnjaku
Količina: 10 porcija
Ostale izabrane recepte iz knjige Kuharica za dijabetičare možete pogledati ako [url="#"] Profil->Kuharica" target=_self> kliknete ovdje [/url]
Izdavač: [url="#"] [/url]
[url="#"] [/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari