Top lista trendova u proizvodnji funkcionalne hrane

Datum objave: 01. 01. 2005.

Svako osmo dijete u SAD-u ima dva ili više čimbenika rizika za bolesti srca, 59 % osoba zaduženih za nabavku hrane u domaćinstvima je gojazno, a samo 16 % Amerikanaca je zadovoljno razinom osobne tjelesne aktivnosti.. S obzirom na ove brojke, očito je da će prehrambena industrija naglasak staviti na proizvode koji podržavaju zdravlje.

Potrošači žude za proizvodima koji su još ukusniji, još djelotvorniji i čija obrada prije konzumiranja je što jednostavnija. Međutim, okus je ipak na prvom mjestu, i ispred je učinka na zdravlje.

Također, potrošači su zbunjeni brojnim i često kontradiktornim informacijama pa se događa da sve manje ljudi pamti učinak na zdravlje pojedinih nutrijenata. Primjerice, broj onih koji kalcij povezuju sa zdravljem kostiju se od 2003. godine smanjio s 66 % na 54 %, a broj onih koji povezuju prehrambena vlakna sa dobrom probavom se smanjio za 9 %.

Pa koji su to trendovi koji će prevladavati na tržištu funkcionalne hrane?
1. Hrana za zdravu djecu i adolescente
2. Light proizvodi
3. Fitokemikalije
4. Proizvodi za istovremeno smanjivanje rizika od više bolesti
5. Kvaliteta masnih kiselina: manje zasićenih i trans, više omega -3
6. Proizvodi prilagođeni problemima starijih osoba
7. Hrana s niskim glikemijskim indeksom, hrana bez glutena i cjelovite žitarice
8. Proizvodi ekološke poljoprivrede
9. Hrana i napitci za sport
10. Zdravije verzije svima omiljenih proizvoda
Izvor: Food Technology
Priredio: Mr.sc. Zvonimir Šatalić, nutricionist

Pošalji prijatelju na email

Komentari