Datum objave: 21. 01. 2014.

Policiklički aromatski ugljikovodici (PAU) skupina su organskih spojeva, a nastaju pri nepotpunom izgaranju fosilnih i drugih organskih materijala primjerice pri pečenju mesa na roštilju. U zraku se nalaze u relativno niskim koncentracijama, no, budući da mnogi od njih imaju mutageno, a neki i karcinogeno djelovanje, u posljednje vrijeme posvećuje im se sve veća pozornost. Nadalje, spajanjem s drugim elementima poput dušika (NPAU) povećava se njihova štetnost po organizmu.

Časopis Environmental Science and Technology, donosi nam podatke studije koja je istraživala stvaran utjecaj PAU spojeva te kombinacije tih spojeva po zdravlje. Rezultati pokazuju kako je NPAU 6 do 432 puta mutageniji nego primarni PAU spoj dok povećanjem količine dušika u spoju može dovesti i do 472 puta mutagenijeg spoja. Mutageni spojevi direktno djeluju na DNK-a stanice pretvarajući ga u tumorske stanice.

S obzirom na visoku prisutnost u zagađenom zraku od velike je važnosti prepoznati njihov stvarni utjecaj na zdravlje te potaknuti politiku koji će osvjestiti važnost očuvanja prirode, a time i smanjiti prisutstvo mutagenih i karcinogenih spojeva.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari