Datum objave: 14. 06. 2011.

Istraživanje provedeno u Meksiku, objavljeno u časopisu Metabolism predočilo je rezultate prema kojma fruktoza ne da ne pogoduje razvoju pretilosti, već čak i pomaže pretilima smršavjeti.

U istraživanju je sudjelovao 131 pretili pacijent s prosječnim indeksom tjelesne mase od 32.4 32.4 kg/m2. Pacijenti su podijeljeni u dvije skupine, jedna je bila na niskokaloričnom režimu prehrane koji je uključio umjeren unos fruktoze (50-70g dnevno), a druga na istom prehrambenom režimu, ali uz smanjen unos fruktoze (manje od 20 grama dnevno).

Prehrambene intervencije trajale su 6 tjedana, a pacijentima je mjeren gubitak tjelesne mase, krvi tlak, lipidni profil, razina glukoze u krvi, osjetljivost na inzulin te razina mokraćne kiseline.

Rezultati su pokazali da su pacijenti u obje skupine uspjeli smršavjeti i u obje skupine su se popravili gore navedeni parametri.

No, uočeno je da su pacijenti koji su unosili umjerene količine fruktoze smršavjeli više – oko 2 kg, u odnosu na pacijente koji su unosili niske količine fruktoze – oko 1,3 kg.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari