Ela Lučić

Datum objave: 18. 02. 2021.

Redovito vježbanje može povećati broj bakterija povezanih s protuupalnim svojstvima i smanjiti broj bakterija povezanih s proupalnim procesima u tjelesno neaktivnih žena starije dobi, pokazali su rezultati novog znanstvenog istraživanja iz Kine.

U ovom istraživanju znanstvenici su okupili 14 žena i nasumično ih rasporedili u jednu od dvije skupine: skupinu koja je vježbala tijekom 8 tjedana ili kontrolnu skupinu.

Otkrili su kako je vježbanje doista bilo povezano s promjenama u sastavu crijevne mikrobiote žena. Točnije, postojale su značajne razlike između skupina, osobito u bakterijama iz koljena Fusobacteria, u razredu bakterija Betaproteobacteria i u redu bakterija Bifidobacteriales.

Također su primijetili značajne razlike između ispitivanih skupina u broju bakterija iz obitelji Bifidobacteriaceae te rodova Bifidobacterium i Gemmiger. Nadalje, zabilježili su povećanje broja bakterija iz koljena Verrucomicrobia, koje su povezane s protuupalnim svojstvima. Koljeno Verrucomicrobia uključuje bakterijski rod Akkermansia, za koji je ranije izviješteno da smanjuje učestalost upalnih procesa, poboljšava crijevnu barijeru te povećava razinu specifičnih kratkolančanih masnih kiselina.

Osim toga, u žena koje su vježbale ujedno je zabilježeno i smanjenje broja bakterija iz koljena Proteobacteria, koje su povezane s proupalnim procesima. Komentirajući sljedeće korake, znanstvenici su istaknuli potrebu za provedbom dodatnih studija kako bi se istražili potencijalni mehanizmi kojima vježbanje utječe na sastav mikrobiote crijeva.

Izvor: International Journal of Sports Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari