Tjelovježba može smanjiti rizik bolesti srca kod dijabetesa i povišenog krvnog tlaka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Novo izvješće u časopisu The Journal of the American Medical Association poručuje kako tjelovježba mopže smanjiti rizik kardiovaskularnih problema s kojima se suočavaju osobe s dijabetesom tip II i povišenim krvnim tlakom (hipertenzijom).

I dijabetes tip II i povišeni krvni tlak mogu biti popraćeni kardiovaskularnim komplikacijama, poput infarkta i moždanog udara. Da bi stvar bila gora, mnoge osobe s dijabetesom tip II imaju i hipertenziju.

Blagodati tjelovježbe na kardiovaskularno zdravlje, kao i na prevenciju i terapiju dijabetesa tip II i hipertenzije, dobro su poznate. Iako nije izravno dokazano da tjelovježba spriječava neželjene posljedice na kardiovaskularno zdravlje kod osoba s dijabetesom i hipertenzijom, postoji dovoljno činjenica iz ostalih studija o tjelovježbi i studija na životinjama, da se izvuku ovakvi zaključci.

Evo samo nekih od djelovanja tjelovježbe na kardiovaskularno zdravlje:
• poboljšanje otežanog “pumpanja” krvi
• pospješuje širenje krvnih žila
• smanjuje udio tjelesne masti, uključujući i pretilost u području trbuha koja predstavlja rizik za hipertenziju i dijabetes tip II

Pacijenti s ovim stanjima mogu imati koristi od terapije u gimnastičkoj dvorani koja je sigurna i široko dostupna. Važno je napomenuti kako treba prije početka prakticiranja tjelovježbe kontaktirati svojega liječnika.

Izvor: The Journal of the American Medical Association 2002;288:1622- 1631.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari