Datum objave: 11. 06. 2015.

Dijareja je čest razlog posjećivanja ambulanata u zemljama u razvoju, pogotovo među malom djecom. Tradicionalno, u tim slučajevima uhranjenost djece se procjenjuje na temelju mjerenja tjelesne mase. Međutim, skupina američkih istraživača je u novom radu pokazala da je mjerenje opsega nadlaktice mnogo pouzdanija metoda za probir pothranjene djece.

Ovo saznanje rezultat je analize 721 medicinskog zapisa o zdravstvenom stanju djece mlađe od pet godina koja su posjetila jednu bolnicu u Bangladešu zbog dehidracije uslijed akutne dijareje.

Primijećeno je da je kod procijene stanja uhranjenosti na temelju mjerenja tjelesne mase, 12-14 % ozbiljno pothranjene djece prošlo nezapaženo, dok su se ovakve pogreške kod procjene uhranjenosti metodom mjerenja opsega nadlaktice, događale tek u 1-2 % slučajeva.

Budući da dehidracija snižava tjelesnu masu, metode u kojima se pri utvrđivanju pothranjenosti koriste mjerenja mase, očito nisu pouzdane. Kada se djeca rehidriraju i tjelesna masa im se poveća i stabilizira, ona mogu i dalje patiti od ozbiljne pothranjenosti, što se ne smije previdjeti. U nekim zemljama u razvoju, pothranjenost je i dalje veliki problem koji svake godine oduzme mnogo života djece.

Izvor: Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari