Vitaminoteka

Datum objave: 16. 11. 2015.

Na ovogodišnjem skupu gastroenterologa u Barceloni prezentirana su nova saznanja o povezanosti povećane tjelesne mase i većeg rizika od kolorektalnog karcinoma.

Istraživanja su pokazala da je svako povećanje indeksa tjelesne mase za 5 jedinica povezano s povećanjem rizika od kolorektalnog karcinoma za 18 %. Kod muškaraca, dodatno, veći rizik je primijećen i s povećanjem opsega struka u srednjoj dobi. Konkretno, odrasli ispitanici koju su tijekom zadnjih 10 godina pokazali povećanje opsega struka od barem 10 cm, imali su čak 60 % veći rizik od kolorektalnog karcinoma.

Osobe sa sindromom Lynch, nasljednim poremećajem gena za popravak DNA, s povećanjem tjelesne mase pokazale su još veće povećanje rizika, a budući da su istraživanja s ovim pacijentima pokazala zaštitni učinak aspirina, glavnim krivcem navedene povezanosti smatra se povećana upala u organizmu.

Stoga se pretpostavlja da bi i drugi protuupalni lijekovi mogli imati pozitivan učinak na rizik od kolorektalnog karcinoma, kao i, naravno, promjena načina života. Smatra se da redovita umjerena tjelovježba, uravnotežena prehrana i održavanje poželjne tjelesne mase mogu znatno sniziti rizik od ove raširene vrste karcinoma.

Izvor: United European Gastroenterology Week 2015

Pošalji prijatelju na email

Komentari