Datum objave: 19. 07. 2016.

U novom zanimljivom istraživanju američki znanstvenici su ispitali kako prehrana i prehrambeni status mogu utjecati na kvalitetu spavanja. Tako su doprinijeli sakupljanju znanja o tome kako način života utječe na spavanje, što je poprilično bitno u današnje doba kada se sve više nastoji unaprijediti ljudska produktivnost.

U ispitivanju je sudjelovalo 36 zdravih osoba koje su dvije noći zaredom trebale provesti u krevetu istraživačkog laboratorija dok su im istraživači pratili fiziološke promjene tijekom spavanja polisomnografijom. Ispitanicima je također procijenjen i prehrambeni status i potrošnja energije u mirovanju te im je ispitan prehrambeni unos tijekom dana istraživanja.

Rezultati su pokazali da uhranjenost i udio tjelesne masti, kao i razina potrošnje energije u mirovanju, nisu bili statistički značajno povezani s duljinom trajanja pojedinih faza spavanja. No, osobe s prekomjernom tjelesnom masom ipak su tijekom spavanja nešto veći udio vremena proveli u REM-fazi, tijekom koje se ubrzava rad srca i disanje te se tijelo manje odmara nego tijekom ne-REM-spavanja.

Nadalje, primijećeno je da je viši unos proteina bio povezan s manje vremena provedenog u tzv. fazi 2 spavanja – tijekom koje su rad srca i disanje relativno normalni, a tjelesna temperatura se malo smanjuje. Također, viši unos proteina bio je povezan s dužom REM-fazom.

Autori su stoga napomenuli kako bi u sljedećim istraživanjima trebalo ispitati može li se regulacijom unosa proteina utjecati na duljinu REM-faze te koji mehanizam „leži“ ispod eventualnog učinka.

Izvor: APSS Annual Meeting SLEEP 2016

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pravilna prehrana,

Komentari