Datum objave: 15. 02. 2011.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Child Developement, duljina radnog vremena majki povezana je s indeksom tjelesne mase djece.

Autori studije promatrali su povećanje indeksa tjelesne mase kod djece – koja su u trećem razredu imali porast mase od otprilike pola kilograma svakih šest mjeseci tijekom kojih je njihova majka radila. Rast mase bio je kumulativan, a veza je postajala sve snažnija kako su djeca odrastala.

Nekoliko čimbenika moglo bi utjecati na vezu između majčina radnog vremena i dječjeg indeksa tjelesne mase. Primjerice, majke koje rade često su preumorne da bi kuhale kod kuće pa se s djecom hrane u restoranima i fast foodovima. Također, kada obitelj ne jede zajedno, prehrana je lošija, a članovi obitelji imaju veću tjelesnu masu.

Nadalje, jedna studija je pokazala da djeca nezaposlenih majki gledaju televiziju prosječno 14,6 sati u odnosu na djecu zaposlenih majki koja pred televizijom provedu 15.3 sata tjedno.

Istraživanje iz 2003 pokazalo je da se za svakih 10 sati tjedno koje majka provede radeći, rizik za pretilost djeteta poveća za 1-1,5 %. Japanska studija iz 2007. je pokazala da školska djeca čije majke rade puno radno vrijeme te prekovremeno imaju viši indeks tjelesne mase i veći rizik za pretilost u odnosu na drugu djecu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca,

Komentari