Vitaminoteka

Datum objave: 13. 04. 2010.

Članak objavljen u časopisu World Journal of Gastroenterology bavi se temom utjecaja fermentiranih mliječnih proizvoda na gastritis izazvan uzimanjem acetilsalicilne kiseline, a temelji se na rezultatima istraživanja provedenom na miševima.

Rezultati istraživanja su pokazali da je mlijeko fermentirano s S. thermophilus CRL 1190 i njegovim metabolitom (EPS) učinkovito u liječenju kroničnog gastritisa i to putem modulacije imunološkog odgovora. Pritom dolazi do povećanja debljine gel sloja želučane sluznice. Fermentirano mlijeko u tom slučaju pokazuje sličan protektivni učinak kao omeprazol (inhibitor protonske pumpe), koji predstavlja sastavni dio uobičajene terapije gastritisa.

Zdravstveno promovirajući učinci koji se pripisuju probiotičkim kulturama ili fermentiranim namirnicama ne proizlaze iz samih bakterija prisutnih u njima nego i iz metabolita tih bakterija koji se stvaraju tijekom fermentacije, kao što su eksopolisaharidi (EPS). Za te polimere (metabolite) se smatra da moduliraju imunološki odgovor organizma i da pokazuju protuulcerozne aktivnosti.

Nameće se zaključak da uzimanje fermentiranih mliječnih proizvoda i/ili njihovih metabolita predstavlja potencijalnu prirodnu alternativu u prevenciji i liječenju gastritisa povezanog s acetilsalicilnom kiselinom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Probavne smetnje, mlijeko, probiotici,

Komentari