Datum objave: 17. 08. 2016.

Poznato je da se više kalorija može unijeti kada se hrana konzumira u tekućem obliku budući da takva hrana ne zahtijeva žvakanje, brzo se unosi i zapravo nema izraženu teksturu. S druge strane, kruta hrana je složenija što se tiče svojstava teksture. Primjerice, čips ima karakterističnu hrskavost, no tekstura mu je zapravo znatno manje kompleksna od, na primjer, salate od mladog špinata s orašastim plodovima, kremastim kozjim sirom, narezanom kruškom i sjeckanim lukom.

S time povezano, u časopisu Appetite, nedavno je objavljeno istraživanje u kojemu je ispitano utječe li kompleksnost teksture krute hrane na osjećaj sitosti.

U istraživanju je sudjelovalo 26 osoba koje su prije konzumacije obroka trebale pojesti ili hranu niske ili visoke kompleksnosti teksture. Obrok se sastojao od dva slijeda – tjestenine s umakom od rajčice i čokoladne torte, a ispitanici su ga konzumirali u količini koju su sami odredili. Testna hrana zapravo je predstavljala predjelo, a bez obzira na to je li imala visoku ili nisku kompleksnost teksture, bila je jednake energetske vrijednosti i arome. Predjelo kompleksne teksture sastojalo se od cjelovitih sjemenki na hrskavim i nježnim jestivim podlogama, dok se predjelo s neizraženom teksturom sastojalo od mljevenih sjemenki u želeu.

Rezultati su pokazali da su ispitanici nakon konzumacije testne hrane s visokom, u usporedbi s niskom kompleksnosti teksture, ostatkom obroka unijeli oko 400 kcal manje – pojeli su u prosjeku 160 g manje tjestenine i 20 g manje čokoladne torte.

Dakle, tekstura hrane očito nije bitna samo za hedonistički doživljaj, već se čini da može imati i povoljnu ulogu u kontroli apetita.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: apetit,

Komentari