Josip Rešetar

Datum objave: 18. 08. 2017.

Dodatak taurina fotosenzibilizatorima, koji se koriste u liječenju tumora mozga, pojačava emisiju reaktivnih vrsta kisika (ROS) zaslužnih za uništavanje karcinogenih stanica, zaključak je novijeg znanstvenog istraživanja.

Fotodinamička terapija jedna je od najprimjenjivanijih terapija današnjice u liječenju tumora mozga prvenstveno zbog sposobnosti da djeluje na izrazito malim područjima tkiva čime smanjuje veća oštećenja zdravih stanica. Terapija se temelji na injektiranju fotosenzibilizatora koji putem krvotoka dolaze do tumorom zahvaćenih stanica. Osvjetljivanjem fotosenzibilizatora na ciljanim mjestima dolazi do emitiranja reaktivnih vrsta kisika (ROS) koje uništavaju usko područje stanica.

U aktualnom istraživanju znanstvenici su ispitivali načine pomoću kojih bi mogli povećati učinkovitost i topljivost fotosenzibilizatora. Pritom su se poslužili taurinom, aminokiselinom koja je važna za normalnu funkciju mozga, a k tome je i topljiva u vodi. Kombinacijom taurina s fotosenzibilizatorima načinjen je modificirani kompleks.

Rezultati su pokazali da su modificirani kompleksi učinkovitije prodirali u ciljane stanice te su dodatno proizvodili veću količinu ROS kada su se izlagali djelovanju svjetla.

Znanstvenici vjeruju da fotosenzibilizatori modificirani taurinom nude inovaciju u konvencionalnoj fotodinamičkoj terapiji, koja primjenom istih rezultira boljom prognozom kod tumora mozga.

Izvor: Chemical Communications

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, mozak, Neurološke bolesti,

Komentari