Vitaminoteka

Datum objave: 01. 12. 2016.

Taurin je aminokiselina koja se prirodno nalazi u tijelu, važan je za kardiovaskularni sustav te pokazuje inhibitorni neuromodulatorni i zaštitni učinak na živčani sustav.

Rezultati jednog istraživanja u Australiji otkrivaju kako taurin u obliku dodatka prehrani olakšava podnošenje simptoma prve psihotične epizode (PPE) u mladih ljudi. Psihoza je stanje koje karakterizira skup simptoma koji se pojavljuje u mnogim poremećajima. Karakterizira ga prisustvo halucinacija, nesuvisli govor, zbunjenost, dezorijentacija te općenito narušena sposobnost razlikovanja stvarnosti od halucinacije. Prvi takav doživljaj naziva se PPE, a okidač tom stanju mogu biti različiti biološki i genetski čimbenici.

U istraživanje su bili uključeni pacijenti s PPE, dobi 18 - 25 godina, koji uzimaju niske doze lijeka protiv psihoze, a tijekom istraživanja jednom dnevno su primali 4 grama taurina ili placebo. Dok je za procjenu simptoma korišten BPRS sustav bodovanja (Brief Psychiatric Rating Scale), za procjenu kognitivnih sposobnosti je upotrijebljen MCCB (MATRICS consensus cognitive battery).

Od 121 pacijenta na početku istraživanja, u konačnu je analizu uključeno 86 pacijenata, a taurin se pokazao sigurnim i dobro podnošljivim. Značajno je poboljšao simptome na BPRS ljestvici, a zabilježena su i poboljšanja u simptomima depresije i socijalnoj interakciji.

Autori zaključuju kako je taurin u obliku dodatka prehrani poboljšao osnovne simptome psihoza te simptome depresije u pacijenata s PPE. Iako nije popravio kognitivne sposobnosti, zdravstvene dobrobiti koje je donio opravdavaju daljnje proučavanje taurina, osobito u području psihoza.

Izvor: International Early Psychosis Association (IEPA) meeting

Pošalji prijatelju na email

Komentari