Tamna čokolada za kontrolu dijabetesa

Datum objave: 23. 03. 2005.

Konzumacija tamne čokolade može olakšati kontrolu dijabetesa i visine krvnog tlaka, pokazalo je istraživanje talijanskih znanstvenika. Istraživači sa sveučilišta L'Aquila su otkrili da svakodnevna konzumacija 100 grama tamne čokolade može u roku od 15 dana dovesti do snižavanja krvnog tlaka..
U istraživanju u kojem je sudjelovalo 15 ispitanika je utvrđeno i da konzumacija tamne čokolade poboljšava sposobnost organizma da metabolizira šećer.
Znanstvenici upozoravaju kako konzumacija istih količina obične čokolade nema ovakav učinak.
Po njihovom mišljenju, rezultate istraživanja je moguće objasniti djelovanjem antioksidanta flavanola koji ima sposobnost neutraliziranja tzv. slobodnih radikala koji bi u suprotnom mogli prouzročiti oštećenja stanica.
Istraživači dodaju kako tamna čokolada sadrži veliku količinu masnoća i kalorija, te bi osobe koje je namjeravaju dodati svojoj prehrani trebale smanjiti unos nekih drugih vrsta hrane kako bi izbjegle povećanje tjelesne težine.
[url="#"]
PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari