Dvama istraživanjima potvrđeno je da konzumacija tamne čokolade s visokim udjelom kakaa (najmanje 70%) ima pozitivan učinak na stres, upale, raspoloženje, pamćenje i imunološki sustav.
Poznato je da je kakao bogat izvor antioksidativnih i protuupalnih flavonoida pa su znanstvenici odlučili provesti istraživanje na ljudima kako bi utvrdili njegov utjecaj na kognitivne funkcije i zdravlje endokrinog i kardiovaskularnog sustava. Stoga su im ponudili čokoladnu pločicu normalne veličine, no s visokom udjelom kakaa.
Rezultati su pokazali da veći udio kakaa ima veći učinak na kognitivnu funkciju, pamćenje, raspoloženje i imunitet.
Naime, prvo istraživanje ispitivalo je utjecaj 70-postotnog kakaa na imunološki sustav i upalne i protuupalne citokine, a rezultati su pokazali da se konzumacijom kakaa reguliraju putevi aktivacije T-stanica te imunološki odgovor stanica i gena uključenih u sinaptičku signalizaciju.
U drugom su istraživanju uz pomoć EEG-a znanstvenici procijenili utjecaj 48 g čokolade sa 70% kakaa na mozak nakon 30 minuta i nakon 120 minuta. Otkrili su da kakao poboljšava zdravlje i neuroplastičnost mozga.
Potrebna su dodatna istraživanja na većim populacijama kako bi se utvrdili mehanizmi pomoću kojih veće koncentracije kakaa imaju značajniji utjecaj na rad mozga i imunološki sustav.