Datum objave: 15. 06. 2010.

Sastojak crne čokolade može smanjiti rizik za ishemijski moždani udar, objavili su američki znanstvenici s Johns Hopkins University.

Ključnim se pokazao sastojak nazvan epikatehin za kojeg se pokazalo da može pojačati stanične signale poznate po tome što živčane stanice štite od oštećenja.

U testiranjima provedenima na miševima je utvrđeno da mala doza epikatehina primijenjena 90 minuta prije zaustavljanja dotoka krvi u mozak životinja može znatno smanjiti izglede da će doći do oštećenja mozga.

Epikatehin je imao sličnu zaštitnu ulogu i ako su ga životinje dobile 3 sata nakon izazvanog ishemijskog moždanog udara.

Rezultate studije je objavio Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari