Datum objave: 27. 05. 2011.

Prema studiji objavljenoj u časopsiu European Journal of Nutrition, konzumacija čokolade bogate polifenolima kakaa prije tjelovježbe može smanjiti potencijalna oštećenja mišića koja nastaju usljed oksidativnog stresa.

Autori studije regrutirali su 14 zdravih muškaraca kako bi sudjelovali u njihovoj studiji. Dobrovoljcima je davano 100g tamne čokolade, s 70% kakaa, kontrolna pločica ili ništa. Dva sata potom sudionicima studije je rečeno da voze bicikl 2,5 h na 60% od maksimalnog unosa kisika.

Rezultati su pokazali da unos tamne čokolade rezultira povećanjem antioksidativnog statusa prije vožnje biciklom, te smanjenjem razine F2-izoprostana – markera oksidativnog stresa – sat nakon završene vožnje. Kod sudionika koji su dobivali tamnu čokoladu uočen je i porast razine inzulina prije pokusa i nakon vožnje što su autori studije povezali s boljim održavanjem razine glukoze u plazmi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari