Datum objave: 19. 08. 2010.

Žene srednje i starije životne dobi koje jedu tamnu čokoladu jednom ili dva puta tjedno imaju za trećinu manji rizik od zatajenja srca, tvrde američki znanstvenici.

Istraživači nakon analize podataka za gotovo 32000 žena u dobi između 48 i 83 godine dodaju kako češći unos tamne čokolade nije imao dodatni pozitivan učinak.

Nalazi prikupljeni tijekom 9 godina pokazuju kako se optimalan tjedni unos tamne čokolade kretao između 40 i 60 grama.

Istraživači vjeruju kako se zaštitni učinak umjerene konzumacije tamne čokolade temelji na djelovanju flavonoida, antioksidansa već ranije povezivanih sa snižavanjem krvnog tlaka i smanjenjem rizika obolijevanja od bolesti srca.

Po njihovim riječima, zbog toga je važno obratiti pozornost na udio kakaa u različitim vrstama čokolade - tamna čokolada može sadržavati do 75% kakaa, dok je u standardnoj mliječnoj čokoladi udio kakaa najčešće manji od 25%.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari