Datum objave: 14. 12. 2009.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Milanu donose veselu vijest sladokuscima – svakodnevna konzumacija čokolade je poželjna.
Radi se, naime, o tamnoj čokoladi s vrlo visokim postotkom kakaa koja je bogata polifenolima i epikatehinom – antioksidansima poznatim po pozitivnom učinku na kardiovaskularni sustav.

Istraživanje je, naime, pokazalo da svakodnevna konzumacija tamne čokolade koja sadrži 860 mg polifenola i 58 mg epikatehina dovodi do značajne redukcije (čak 20% ) oštećenja DNA u stanicama imunološkog sustava, i to nakon svega 2 sata od konzumacije. S obzirom da poremećaj tih stanica može okinuti nastanak plakova u arterijama, čini se da – suprotno mitu – čokolada djeluje sasvim suprotno: štiteći DNA od oksidativnog oštećenja, sprječava aterosklerotske promjene, porast krvnog tlaka i nastanak s time povezana oboljenja.

Izvor: British Journal of Nutrition, December 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari