Ružica Vukadin

Datum objave: 05. 10. 2021.

Konzumacija tamne čokolade s 85% kakaa značajno mijenja raznolikost crijevnog mikrobioma i na taj način poboljšava raspoloženje.

U časopisu Journal of Nutrition objavljeno je novo istraživanje koje je pokazalo kako konzumacija 30 g tamne čokolade na dan kroz tri tjedna dovodi do značajnog povećanja razine crijevne bakterije Blautia obeum, a povišena razina bakterije Blautia obeum pozitivno je povezana s poboljšanjem raspoloženja.

Prema dosadašnjima istraživanjima, crijevna mikrobiota zdrave populacije je bogatija bakterijom Balutia obeum u usporedbi s populacijom koja pati od psihijatriskih poremećaja kao što su veliki depresivni poremećaj (engl. Major Depressive Disoreder, MDD), shizofrenija i autizam. Također, istraživanja na životinjama su pokazala kako prilikom farmakološkog zaustavljanja upale izazvane stresom dolazi do povećanja razine bakterije Balutia spp. čime se crijevna mikrobiota dovodi u ravnotežu, stoga bi bakterija Balutia spp. mogla poslužiti kao nova terapija u liječenju psihijatrijskih poremećaja.

Glavni sastojak tamne čokolade je kakao koji sadrži flavonole flavan – 3 – ol, katehine i flavanol epikatehin koji imaju povoljne zdravstvene učinke na kardiovaskularni sustav, zdravlje kože i mozga te utječu na smirenost i zadovoljstvo čovjeka. Također, konzumacija 40 g tamne čokolade na dan kroz dva tjedna smanjuje razinu hormona stresa kortizola i kateholamina.

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj konzumacije tamne čokolade na crijevni mikrobiom i raspoloženje. Istraživanje je trajalo tri tjedna, a sudjelovalo je 48 ispitanika u dobi od 20 do 30 godina koji su bili nasumično podijeljeni u tri skupine; kontrolna skupina, skupina koja je konzumirala tamnu čokoladu sa 70% kakaa i skupina koja je konzumirala tamnu čokoladu s 85% kakaa.

Rezultati istraživanja pokazali su kako je crijevna mikrobiota skupine koja je konzumirala tamnu čokoladu s 85% kakaa bila je bogatija bakterijom Blautia obeum te siromašnija bakterijom Faecalibacterium prausnitzii.

Stanje raspoloženja se procjenjivalo testom (engl. Positive and Negative Affect Schedule, PANAS) prema kojem je skupina koja je konzumirala tamnu čokoladu s 85% kakaa imala značajno smanjeno negativno raspoloženje.

Zahvaljujući prebiotičkim učincima, odnosno utjecaju na raznolikost i sastav crijevnog mikrobioma, tamna čokolada može poboljšati raspoloženje putem osi crijeva – mozak.

Izvor: Journal of Nutritional Biochemistry

Pošalji prijatelju na email

Komentari