Magdalena Klepo

Datum objave: 14. 03. 2024.

Koža predstavlja najveći ljudski organ koji ima važne uloge. Sastoji se od četiri sloja: stratum corneum koji se nalazi na vanjskoj strani, epidermisa, dermisa te potkožnog masnog tkiva koje predstavlja temeljni sloj.

Spomenuti slojevi kože djeluju kao fizička i imunosna barijera, štite unutarnje organe od ozljede te pomažu u regulaciji tjelesne temperature. S godinama dolazi do promjena u slojevima kože koje se očituju kao bore, gubitak vlažnosti i elastičnosti kože, hiperpigmentacija i blijeda boja.

Iako se danas u području dermatologije provode razni fizikalno- kemijski zahvati u svrhu prevencije starenja kože, postavlja se pitanje možemo li svojoj koži pomoći prehranom. Naime, nedavno je dokazano da unos omega-7 masne kiseline, poznate i kao palmitoleinska kiselina, poboljšava hidraciju sluznice i potiče regeneraciju kože, dok u slučaju metaboličkog sindroma povećava razinu kolesterola lipoproteina visoke gustoće te poboljšava osjetljivost na inzulin. Nadalje, zabilježeni su protuupalni učinci omega-7 masne kiseline na ljudske epidermalne keratinocitne stanice koje regeneriraju kolagen.

Kako bi se pružili znanstveni dokazi koji potvrđuju učinkovitost omega-7 masne kiseline u očuvanju mladolikog izgleda kože, istraživači su proveli studiju u kojoj su istraživali učinke omega-7 masne  kiseline dobivene iz ribljeg ulja aljaške kolje.
Studija je uključila 101 ženu, dobi 40 do 59 godina, koje su nasumično raspoređene u skupinu koja je primala 500 mg omega-7 masne kiseline i skupinu koja je primala placebo. Sudionice su dodatke prehrani uzimale dva puta dnevno, tijekom 12 tjedana. Primarni ishodi bili su stupanj poboljšanja bora i vlažnosti kože na kraju studije,  u usporedbi s početnom vrijednošću. Sekundarni ishodi uključivali su poboljšanje naboranosti kože, promjene vlažnosti  kože, promjene u transdermalnom gubitku vode, elastičnosti kože, indeksu melanina i eritema te procjeni foto oštećenja.

U testnoj je skupini primijećen porast vlažnosti kože nakon četiri tjedna uzimanja dodatka omega-7 masne kiseline, dok je sadržaj vlage nakon 12 tjedana bio viši od vrijednosti u kontrolnoj skupini.
Nakon 12 tjedana, u skupini koja je primala dodatak uočena je veća elastičnost kože, u usporedbi s kontrolnom skupinom, dok je analiza melanina potvrdila smanjenje vrijednosti u testnoj skupini nakon četiri tjedna. Nadalje, promjena indeksa eritema bila je manja od one u kontrolnoj skupini.

Znanstvenici su otkrili da omega-7 masna kiselina doista poboljšava zdravlje kože smanjenjem bora, hidriranjem i povećanjem elastičnosti, s primjetnim poboljšanjem indeksa melanina. Također ističu potrebu za daljnjim istraživanjima kako bi se sigurnost i učinkovitost spomenutog dodatka prehrani ispitala i na mlađoj populaciji.

Izvor:Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari