Datum objave: 07. 08. 2009.

Magično djelovanje maslinovog ulja, kao jedinstvenog i osnovnog sastojka piramide Mediteranske prehrane, ponovno se (odnosno još uvijek) aktivno istražuje.

Ovog puta novost nam donose japanski znanstvenici koji su, udruženi sa Švicarcima proveli istraživanje na mitohondrijima kao „ključu“ metaboličkih zbivanja. Tvrde kako je hidroksitirozol – aktivni sastojak maslinovog ulja, zaslužan za aktivaciju mitohondrija.
Mitohodriji, poznati kao stanična „energetska crpka“, ključni su pokretač metabolizma i igraju esencijalnu ulogu u nizu tjelesnih procesa. Poznato je da se u stanju narušene energetsko-metaboličke ravnoteže (kakvu susrećemo u pretilih te oboljelih od dijebetesa tipa 2) mitohondriji deaktiviraju te odumiru, što dalje pogoršava ravnotežu i time se zatvara začarani krug.

Kako hidroksitirozol putem genske ekspresije potiče stvaranje mitohondrija te njihovu aktivnost, nije za odbaciti ideja kako bi upravo taj sastojak maslinovog ulja, a time mediteranski tip prehrane bili ključni u prevenciji i liječenju pretilosti, dijabetesa i ostalih metaboličkih poremećaja.

Izvor: Journal of Nutritional Biochemistry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: maslinovo,

Komentari