Datum objave: 10. 05. 2005.

Neke namirnice su dramatično bolje od drugih jer bitno doprinose zdravlju i dužem životu. Svatko zna da je jabuka zdravija od krumpirova čipsa a riba od govedine i da je maslinovo ulje bolje od svinjske masti, ali ipak malo tko je spreman to saznanje iskoristiti u svakodnevnoj prehrani. CD-ROM pod nazivom TAJNE ZDRAVE PREHRANE dragocjen je alat koji će vam pomoći utvrditi strukturne razlike među namirnicama kao i dati odgovore na brojna pitanja..
Glavna misao vodilja bila je objediniti sve što se jede i pije na jednom mjestu i razbiti brojne predrasude. Kao što naziv sve kaže za sebe, ovdje se do kraja analiziraju namirnice i razmatraju svi nutricionistički i zdravstveni aspekti problema zdrave prehrane tj daju odgovori na pitanja zašto je i kako je jedna namirnica zdravija od druge.
Glavni nedostatak svih dosadašnjih kemijskih analiza namirnica bili su zastarjeli podaci bez strukture masti (nije bilo transmasnih i omega-3 masnih kiselina, aminokiselina, fitosterola, strukture beta-karotena, tokoferola, izoflavona itd. Sasvim je razumljivo da priča o jestivim gljivama ili sirevima nije uvjerljiva ako nema njihovih kvalitetnih slika..No isto tako iluzorno je očekivati da se u bazi podataka nalaze SVE jestive gljive; u obzir su uzete one najvažnije i najpoznatije za koje postoje odgovarajuće (standardne) kemijske analize.,
Na stranicama koje slijede smješten je golemi materijal podijeljen je na 17 poglavlja. Čini se da je obuhvaćeno gotovo sve. Analize pojedinih namirnica nisu date samo u sirovom obliku, već za pečeno, kuhano, osušeno, konzervirano, odimljeno i drukčije obrađeno. Sve namirnice u prometu su zdravstveno valjane, ali se njihova podobnost za dobro zdravlje i dug život može mjeriti na virtualnoj skali od 0 -10. Tako bi primjerice krumpirov čips mogao dobiti broj 1 a brokula 10.Osobito ćemo se zadržati na tzv super hrani tj 14 najvrednijih namirnica.
A da način prehrane i izbor dnevnih namirnica imaju ključnu ulogu kada je u pitanju dobro zdravlje, nema nikakve dvojbe; to su pokazala i najnovija istraživanja na vrlo velikom uzorku od 71768 medicinskih sestara u SAD. Jedna skupina je koristila tipičnu američku hranu bogatu crvenim mesom i animalnom masnoćom (western diet) a druga je koristila tzv hranu pažljivog izbora (prudent diet). Rezultati su vrlo ilustrativni; prva hrana je povećala rizik od moždanog udara za ravno 58%. Tu se dakako kriju velike mogućnosti za upravljanje svojom prehranom a CD-ROM TAJNE ZDRAVE PREHRANE je za to izvrstan alat.

Zbog velikih razlika u prehrambenim pojmovima engleskog govornog područja (SAD, Australija, Engleska, Kanada), ovdje se isključivo koristi američki engleski pa molim da svaki korisnik CD-ROM-a to uzme u obzir.

CD-ROM sadrži slijedeće:

1./ Sve što se jede i pije tekstom i kvalitetnom slikom kod čega se nazivi prikazuju na hrvatskom, engleskom i latinskom (za biljke i divljač) po abecednom redoslijedu po vrsti i po pojedinim skupinama..Jedna namirnica – jedna slika i analiza kod čega je zanimljivo da se neke od njih prvi puta vide kako izgledaju (primjerice, neke vrste tropskog voća). Fond ilustracija oko
250 mb

2./ Kemijski sastav namirnica s najnovijim analitičkim podacima prema USDA National Nutrient Database for Standard Reference 16, 2003 za sve namirnice u sirovom i prerađenom obliku uključivo makro i mikro nutrijente, kao masne kiseline, transmasne kiseline, aminokiseline, omega-3 te kofein, teobromin, kolesterol, fitosterol, kampestrol, izoflavoni, flavonoidi itd dakle ukupno cca 1300 stranica. Namirnice su podijeljene u 14 skupina

3./ Strategiju mršavljenja (e-book) koja na pristupačan način objašnjava sve probleme bitke s viškom kilograma i pristupe rješavanja tog gorućeg problema uz preciznu analizu raznih dijeta i preparata za mršavljenje

4./ Prehrana vrhunskih sportaša (e-book) koja daje temeljne principe prehrane sportaša i optimalne metode mršavljenja prema pojedinim disciplinama (ilustrirano s jelovnicima) uključivo dodatke (suplemente) za sportaše

5./ Dodaci prehrani (suplementi) u prehrani (e-book) (ilustrirano) uključivo i tekst Pravilnika o dijetetskim proizvodima (stanje 2004) s listom dopuštenih biljnih vrsta i listom zabranjenih vrsta

6./ Rangiranje namirnica – po prvi puta je uvršteno rangiranje vrijednosti namirnica prema sadržaju hranjivih i zaštitnih tvari (daje se ocjena kakav je izvor hranjivih tvari dotična namirnica i daje odgovor na pitanje zašto)

7./ Recepti zdrave hrane GASTRONAUT sve hrvatske i strane kuhinje – i restorani otvoreni posljednjih 10 godina (ilustrirano) - LINK

8./ Kulinarna obrada namirnica

9./ Tjelesna težina i zdravlje

9./ Indeks pojmova hrvatski, engleski i latinski

Obuhvaćena poglavlja strana
_________________________________________
1./ Povrće i povrtni proizvodi 160
2./ Ribe, rakovi i školjkaši 180
3./ Voće i voćni proizvodi 160
4./ Mlijeko, mliječni proizvodi i jaja 150
5./ Žito i žitni proizvodi (cerealije) 210
6./ Sirevi 100
7./ Meso i mesne prerađevine

Ima tu mnoštvo zanimljivih stvari koje će do kraja iznenaditi čitateljstvo. Naravno, ponuđena je i mogućnost da se kontrolom izbora namirnica uspostavi nadzor nad tjelesnom težinom te preveniraju razne degenerativne bolesti. U golemom materijalu ovog CD-ROM-a na kraju kojeg se nalazi i indeks pojmova, odnos hrana – zdravlje je u fokusu..Svaka osoba zainteresirana ne samo za svoju prehranu već i za svoje zdravlje, po prvi puta će ovdje naći sve što mu treba..

Budući da ništa slično ne postoji u susjednim zemljama pa ni na području EU, CD-ROM Tajne zdrave prehrane originalni je hrvatski uradak

autor i urednik dr sc I. Kulier

Pošalji prijatelju na email

Komentari