Tajna soka od naranče

Datum objave: 02. 08. 2006.

Ako vam je boja nekih sokova od naranče neodoljivo privlačna, nemojte se okladiti da potječe isključivo od - naranče, prenosi [url="http://www.gastro.hr"]Gastro.hr [/url]

Jasno je zašto prehrambena industrija vodi veliku brigu oko boje svojih proizvoda. Potrošači vrlo često na temelju boje donose sud o kvaliteti. Zato je boja vrlo važan čimbenik jer proizvod na polici ne možete probati prije nego ga kupite, ali njegovu boju vidite.

Najprirodniji način kako poboljšati boju soka od naranče je dodatak drugih sokova intenzivnije boje. Npr. američka legislativa dopušta do 10 % soka od mandarine u soku od naranče. Hedonistički testovi koje su poveli španjolski znanstvenici pokazuju da konzumenti voćnih sokova više vole boju soka od mandarine od boje soka od naranče te im se više sviđa boja mješavine sokova ova dva citrusa s 10 % soka od mandarine nego boja mješavine s 3 % soka od mandarine.

Nije za začuditi se zašto su baš Španjolci autori ovog istraživanja: Španjolska je drugi po redu najveći svjetski proizvođač mandarina - 1 779 800 tona 2003. godine – od čega su najveći dio klementine.

Španjolci s ponosom ističu i kako su njihove mandarine puno ljepše boje zahvaljujući mediteranskoj klimi od boje mandarina uzgojenih npr. na vlažnoj Floridi.

Izvor: Eur Food Res Technol (2006) 222: 516-520.
[url="http://www.gastro.hr"]Gastro.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sok,

Komentari