Godinama optuživano za kardiovaskularna oboljenja i kolorektalni karcinom (debelo crijevo), crveno meso konačno je sagledano i iz druge, defenzivne perspektive: čini se kako nije važno samo kakva vrsta mesa se unosi u organizam, nego i kako je to meso konzervirano.
Nova studija s Harvarda pokazala je kako je za nastanak kardiovaskularnih oboljenja (42% povećan rizik) i dijabetesa tip 2 (19% povećan rizik) zaslužna 4 puta veća količina soli i 50% veći sadržaj nitrata u mesnim prerađevinama poput kobasica, narezaka, hrenovki... Dakle, nisu samo zasićene masnoće životinjskog porijekla glavni krivac za zdravstvene rizike, već i način pripreme i prisutni konzervansi - neobrađeno, "prirodno" meso u spomenutoj meta-analizi nije se pokazalo povezanim s povećanom incidencijom oboljenja, za razliku od mesnih prerađevina, čija konzulacija u dozi od 50g dnevno može biti kobna.
Izvor: Circulation