Ružica Vukadin

Datum objave: 11. 11. 2021.

Sjemenke sezama (Sesamum indicum L.) bogate su višestruko nezasićenim masnim kiselinama, proteinima, vitaminom E i lignanima. Nedavne studije istaknule su antioksidativna, antihipertenzivna, hipolipidemijska svojstva sezama i sezamovog ulja za kontrolu apetita. Međutim, malo se zna o utjecaju konzumacije tahinija, paste od sezama, na ljudsko zdravlje.

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj konzumacije tahinija na krvni tlak, funkciju endotela i krutost arterija. U istraživanju je sudjelovalo dvadeset zdravih muškaraca prosječne dobi 28 godina, a čiji je prosječni BMI iznosio 25,81 kg/m2. Ispitanicima su uzeti uzorci krvi prije i nakon konzumacije 50 g tahinija.

Rezultati istraživanja pokazali su značajno smanjenje dijastoličkog krvnog tlaka i brzine pulsa i značajno povećanje triglicerida u serumu. Nisu uočene promjene u drugim parametrima koji su mjereni na početku provođenja istraživanja.

Ovo je prva studija koja govori o tome da konzumacija tahinija može sniziti krvni tlak i brzinu pulsa te poboljšati funkciju endotela, što bi značilo da tahini može biti zdravi međuobrok i tako zamijeniti druge međuobroke s manje poželjnim lipidnim profilom.

Izvor: Journal of Human Hypertension

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: krvni tlak, sezam, tahini,

Komentari