Datum objave: 21. 10. 2013.

Studije objavljene u online časopisu Mail online ispitivale su sadržaj nutrijenata u hrani koju svakodnevno kupujemo u supermarketima te namirnicama smrznutim odmah nakon berbe.

Studije su uzimale u obzir različite vrste voća i povrća prisutnih na policama dućana pri čemu su mjerene razine nutrijenata u namirnicama koje su stajale 3 dana u hladnjaku u odnosu na odmah smrznute namirnice. Rezultati studija su ukazale da su dvije od tri namirnice koje su bile smrznute sadržavale više antioksidansa: vitamina C, antocijanina, luteina i beta-karotena.

Autori studija istaknuli su kako nakon berbe voća i povrća dolazi do gubitka nutrijenata. Ponekad namirnice prije nego dolaze na police dućana znaju odstajati i po mjesec dana pri čemu se znatno smanjuje njihova nutritivna vrijednost. S druge strane, primjenom metode smrzavanja odmah nakon branja namirnice možemo sačuvati vrijedne nutrijente. Nadalje, zaključili su kako je konzumacija svježe ubranog voća i povrća iz vrta nesumnjivo najbolja praksa, no, ukoliko biramo između namirnica iz dućana te smrznutih namirnica važno je imati na umu da su smrznute namirnice jednak ako ne i bolji odabir od odstajalih namirnica na policama u dućanu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari