Datum objave: 09. 03. 2010.

Vijest kako svjetlo u supermarketu pomaže špinatu proizvoditi nove vitamine i održati ga svježim, objavljena je u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Ideju za istraživanje autor studije dobio je u kupovini. Špinat se pakira u plastične posude i čuva u trgovinama SAD-a na 4 °C pod fluorescentnom rasvjetom 24 h na dan. Studija je uspoređivala kvalitetu špinata čuvanog na svjetlu i u mraku u razdoblju od 3 do 9 dana.

Špinatu čuvanom 3 dana na svjetlu izmjerene su znatno veće razine vitamina C, K, E i folata, kao i karotenoida luteina i zeaksantina. Špinat je u mraku gubio nutrijente, tvrdi autor. Čak se i nakon branja nastavlja fotosinteza u listu, sve dok postoji dovoljno vlage, svjetla i izmjene plinova, objašnjava autor.

Špinat je jedna od nutritivno najkompletnijih vrsta povrća. Jedno serviranje osigurava oko 20% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, A, B9, K i E.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamini,

Komentari