Datum objave: 18. 01. 2010.

Brazilsko voće Pequi (Caryocar brasiliense) pokazalo je nekoliko zanimljivih svojstava koja bi ga u dogledno vrijeme mogla uvrstiti na visoku poziciju liste „supervoća“.

Nedavna brazilska studija provedena na Sveučilištu u Braziliji pokazalo je da svakodnevna konzumacija 400 mg ulja dobivenog iz pulpe Pequi voća spušta razinu ukupnog i LDL („lošeg“) kolesterola u krvi. Također je primjećeno da snizuje vrijednosti krvnog tlaka – zahvaljujući obilju jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje je već otprije dokazan hipotenzivni učinak.

Ukoliko se, pak, primijeni pri pojačanim (sportskim) naporima, Pequi ulje ostvaruje snažno protuupalno djelovanje – smanjuje razinu upalnih markera poput C-reaktivnog proteina (CRP), neutrofila i limfocita, a učinak je najvidljiviji kod atletičara starijih od 45 godina.

Kako svaka, pa i zlatna, medalja ima svoje lice i naličje, tako i primjena Pequi ulja – u malom broju slučajeva – može biti popraćena neugodnim simptomima poput pospanosti, smušenosti, probavnih smetnji i nesanice, no njihovo trajanje je vrlo kratkog vijeka – nestaju kroz 3-4 dana.

Izvir: Nutrition Research, Vol 29,, January 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari