Maja Biličić

Datum objave: 14. 03. 2019.

Želja za zdravijim načinom života sve se više širi, no 4 od 5 stanovnika Sjeverne Europe nije upoznato s esencijalnim hranjivim tvarima te putem koje hrane ih dobiti, utvrđeno je novim istraživanjem.

Ispitivanje je provedeno na više od 7000 ispitanika iz Danske, Švedske, Njemačke, Finske i Velike Britanije te je otkriveno da 40% njih vjeruje da im nedostaju esencijalne hranjive tvari. Nadalje, čak 60% ispitanika nije znalo da su mliječni proizvodi prirodan izvor vitamina i minerala poput kalcija, proteina i vitamina B skupine. U Švedskoj je u tom slučaju riječ o tri četvrtine ispitanika, dok se drugi podaci razlikuju od države do države.

Utvrđeno je da ovi nalazi ukazuju na značajan nedostatak znanja u pogledu prehrane te da je potrebna edukacija koja će potrošačima pomoći shvatiti koje se hranjive tvari nalaze u hrani. Naime, 34% ispitanika ima nedostatak pojedinih hranjivih tvari zbog izostavljanja određenih namirnica iz prehrane, dok je 45% njih te namirnice izbacilo jer su vjerovali da će tako postati zdraviji.

Znanstvenici nastoje povećati svijest o zdravstvenim blagodatima pojedinih namirnica, osobito mliječnih proizvoda kako potrošači ne bi izostavili vrijedne hranjive tvari iz svoje prehrane.

Izvor: Arla Foods, Danska

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: potrošač, pravilna prehrana, prehrana,

Komentari