Datum objave: 14. 05. 2010.

Sudeći po studijama na temu blagodati kave, a čiji broj sve više raste, to popularno piće moglo bi dobiti i medicinski značaj.

Novo istraživanje na humanom modelu nastalo ujedinjenim snagama znanstvenika iz Njemačke, Finske i Danske pokazalo je kako kontinuirana svakodnevna konzumacija crne kave smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Taj se učinak ostvaruje putem interakcije s imunološkim sustavom: bioaktivne komponente kave (klorogena kiselina, kofein i kofeinska kiselina) smanjuju razine upalnih faktora interleukina 18 i 8-izoprostana, čija je razina direktno povezana s oksidativnim stresom, pretilošću i šećernom bolesti.

Kontinuirana konzumacija kave (8 šalica dnevno) pokazala je pad navedenih pro-upalnih čimbenika za 8-16%, povećanje razine adiponektina (hormon koji kontrolira količinu masnog tkiva) za 6%, porast "dobrog" HDL kolesterola i pad "lošeg" LDL kolesterola za 8% te gubitak tjelesne mase.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari