Josip Rešetar

Datum objave: 14. 02. 2018.

Starije osobe koje svakodnevno piju šalicu vrućeg čaja mogu smanjiti rizik od glaukoma, očne bolesti koja dovodi do gubitka vida, zaključak je nove studije objavljene u časopisu British Journal of Ophthalmology.

U istraživanju su korišteni rezultati prikupljeni unutar studije National Health and Nutrition Examination Survey u kojoj je sudjelovalo 10,000 ispitanika. Unutar Sstudije ispitanici su popunjavali informacije o navikama konzumiranja pića, uključujući kavu, vrući čaj, čaj bez kofeina i ledeni čaj.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koju su svakodnevno konzumirali vrući čaj zabilježen 74 % niži rizik od razvoja glaukoma u odnosu na one koji nisu imali takvu naviku.

Dodatno, nije pronađena poveznica između rizika od glaukoma i unosa ostalih napitaka koji su ispitivani u studiji: ledeni čaj, kava i čaj bez kofeina.

Budući da se među uzrocima glaukoma, prema prijašnjim studijama,  navode oksidativna i neorodegenerativna oštećenja, smatra se da čajevi zahvaljujući fitokemikalijama i flavonoidima koje sadrži djeluju protuupalno i na taj način mogu smanjiti rizik od razvoja glaukoma.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj, glaukom, oči,

Komentari